top-gulvvarme

Økonomi / Varmekilder

Økonomi

Trægulve med gulvvarme passer godt sammen med jordvarme. Principtegning med STIEBEL ELTRON jordvarmeanlæg med slanger nedgravet i haven.
Trægulve med gulvvarme passer godt sammen med jordvarme. Principtegning med STIEBEL ELTRON jordvarmeanlæg med slanger nedgravet i haven.

Ved gulvvarme kan rumtemperaturen nedsættes til 19-20 grader og opleves med samme varmekomfort som i et radiatoropvarmet rum med 23-24 graders varme, og her scores således den første økonomiske gevinst. Dette forhold, der er ens ved el- og vandbaserede systemer, skyldes det faktum, at når fødder og ankler har det varmere, føles temperaturen højere. Anlægsomkostningerne ved vandbårne gulvvarmesystemer vil være højere end ved el-baserede løsninger; dog er driftsudgifterne ved det vandbårne system betydeligt lavere uanset varmekilden.

 

Varmekilder

Fjernvarme og naturgas
Her fås en god udnyttelse af varmen, idet afgangstemperaturen fra styresystemet er helt nede på
28-30 grader. Vi tilråder, at der installeres en sikkerhedsventil eller en varmeveksler mellem varmeforsyningen og styresystemet.

 

Olie og fast brændsel
Besparelsen i forhold til radiatorvarme ligger her alene i, hvad der spares ved at kunne sænke rumtemperaturen, men til gengæld kan den ligeledes være mærkbar i sig selv.

 

Varmepumper og jordvarme
Hertil skal der kun bruges den strøm, der kræves til at drive varme- og cirkulationspumpen. De fleste anlæg har derfor en økonomi, der betyder, at man får 3-4 gange så meget energi, som man betaler for. Anlægsomkostningerne er noget højere end de øvrige systemer, til gengæld spares der lidt på styresystemet, og man får billigt varmt vand i tilgift.
De højere anlægsomkostninger vil relativt hurtigt indhentes igen. Varmen kan tages fra en nedgravet slange i haven, grundvandet, luften eller fra beholdere placeret indendørs.

 

Solvarme
Er solfangerne tilstrækkeligt store, kan de forsyne hele huset med både varmt vand og gulvvarme. Udgifterne til vedligeholdelse er minimale, og driftsudgifterne begrænser sig til den strøm, som cirkulationspumpen bruger. Ulempen er, at systemet ikke kan give varme året rundt, da den må suppleres med en af de øvrige varmekilder.
For at undgå dette er en mulig løsning at akkumulere varmen fra de varmere årstider i en højisoleret sandbeholder, hvorfra der så kan tæres om vinteren.